Eğer Cuma günü açıklanacak müjde yeni bir enerji rezervi bulunmasıyla ilgiliyse, bu enerjinin deniz tabanında çıkartılıp Türkiye'ye taşınması, burada alım santralleriyle ülkeye dağıtılması gerekiyor. Bu tip projelerde ana yüklenici her zaman BOTAŞ oluyor. BOTAŞ da projeye göre alt yüklenicilerini seçiyor.
Bu tip projelerde rezervin bulunması, çıkartılması, taşınması ve ana karada da alım-dağıtım santrallerinin yapılması için en az 3 seneye ihtiyaç var. Yani bu müjdeden itibaren, eğer bizimkiler becerebilirlerse 3 yıl içinde çıkartılan gazın ülkemizde kullanılmaya başlanması gerekiyor.
Ticari olarak çıkartılması mantıklı miktarda bulunan gazın tüm baskılara rağmen çıkartmaya çalışmak, AB ülkelerinden pek çok engelleme ve siyasi reaksiyona da neden olacaktır.
Bu yüzden hayallere kapılmamak lazım. Aklı selim şekilde izlemek lazım.
Peki neden enerji rezervi bulunursa bu Türkiye için çok iyi bir haberdir? Çünkü ana enerji tedarikçimiz olarak Rusya’ya çok bağımlıyız. En ufak bir anlaşmazlıkta neler yaşadığımızı biliyorsunuz.
İkinci olarak petrol fiyatlarındaki sadece 10 dolarlık artış, bize 4 Milyar dolarlık cari açık olarak geri dönüyor. Bu hepimizin cebinden çıkıyor.
Müjdeli Haber Enerji Kaynağıyla İlgiliyse Bundan Hangi Şirketler Fayda Görür?
1. Deniz tabanından bu kaynağı çıkartmak üzere bu işi bilen uzmanlaşmış bir şirketimiz yok. Bu yüzden bunu dışarıya ihale etmek durumundayız. 2. Ancak döşenecek boruların üretimi, denizden alım-dağıtım santrallerinin yapılmasıyla ilgili deneyimli ve borsaya kote olan şirketlerimiz mevcut. 3. Alt Yapı İşleri: 4. Türk Akımı'nda ana yüklenicilerden biri TEKFEN. Ana doğalgaz alım terminal binası inşaatını yapmış. Zaten yıllardır neler yaptığı belli olan #TEKFEN Bu projeyle ilgili ilk ciddi ve borsaya kote olan adayımız. Yabancı oranı: %21,64 PD/DD: 1 F/K: 14,2 5. Diğeri AKSA Enerji. #AKSEN koduyla borsaya kote olan şirket, Afrika'da gerçekleştirdiği yatırımlarıyla öne çıkıyor. Geçen ay hükümet tarafından Libya'daki enerji sorununa çare bulması istenen 3 şirketten biri olarak araştırmalara başladı. (Diğerleri Karadeniz Holding-Yüzer santralleriyle Afrika'ya enerji satıyor- ve de Çalık Enerji). Bu şirketin kağıdı hisse değeri olarak bence hak ettiği yerde değil. Yabancı oranı 14,36 PD/DD: 0,9 F/K: 7,5 6. Boru Döşeme İşi: 7. Sektörün bu alandaki en deneyimli firması BORUSAN. TANAP: Azerbaycan’daki Şah Deniz-2 Sahası’ndan çıkarılacak doğal gazı Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın alt yüklenicilerinden biriydi. Bu açıdan bakılacak olursa olası bir ihalede şansı çok yüksek. Yabancı oranı %1.18 PD/DD: 1,2 F/K: 10,6 8. İşin pirlerinden biri de ERBOSAN Boru. #ERBOS deniz altı boru üretim deneyimi pek yok. Daha çok toprak altı ve üstü doğalgaz borusu üretiyorlar. Karlı bilançolar açıklıyor. Yabancı oranı %1.18 PD/DD: 1,2 F/K: 10,6 9. Diğer adaylar: Çalık Enerji, Tosçelik ve Ümran Çelik. Bunlar borsaya kote değiller. Ancak olası bir projede hükümete yakınlıklarından dolayı işi alabilir ve borsaya açılabilirler. 10. PETKİM, TÜPRAŞ, TURCAS, NATEN gibi petro-kimya firmaları ve gazla çalışan firmalarla diğer elektrik üreten şirketler ZOREN, AKSEN, AKSA, ODAŞ, ORGE gibi firmalar da pozitif etkilenecektir.
Hal böyleyken daha dün 2 satırlık cümleyle şahlanan borsamız bugün ne hale geldi görüyorsunuz? Bu yüzden bir durumu-haberi değerlendirirken bu şekilde analiz ederek derinlemesine bilgi sahibi olmak, sizi kandırmaya çalışan şişman parmaklara kanmamınızı, spekülatif hareketlere itibar etmemenizi sağlar.
Buradaki bilgiler ve analiz sadece haberin yeni bir enerji rezervi bulunması halinde geçerlidir. Yatırım fikri olarak kullanmayın.
Le informazioni ed i contenuti pubblicati non costituiscono in alcun modo una sollecitazione ad investire o ad operare nei mercati finanziari. Non sono inoltre fornite o supportate da TradingView. Maggiori dettagli nelle Condizioni d'uso.