TradingView
TradingView
22 set 2022 19:12

Wyckoff Yöntemi nedir? Teknik analizde nasıl uygulanır? 📝📈 Formazione

BIST 100 IndexBIST

Descrizione

Selam herkese 👋 Bu paylaşımımızda teknik analiz öğrenmeye başlayan herkesin çokça duyduğu bir isim ve geliştirdiği stratejiden bahsedeceğiz: Wyckoff.

Wyckoff yöntemi, finans piyasalarını arz ve talep dengesine odaklanarak incelemeye çalışan bir teknik analiz yaklaşımıdır. Birkaç ilkeden oluşan bu yöntem, 1930'lu yıllarda Richard Wyckoff tarafından geliştirilmiştir. İlk başlarda sadece hisse senetlerine odaklanan yöntem, zamanla tüm finans piyasalarında uygulanmaya başlanmıştır.

Richard Demille Wyckoff, 20. yüzyılın başlarında, Dow, Gann, Elliott ve Merrill ile birlikte teknik analizin bir öncüydü. Wyckoff yöntemi, piyasa döngülerinin yorumlanması yoluyla bir hisse senedinin fiyatının gelecekteki yönünü tahmin etmeye çalışan bir yatırım yöntemidir. Günlük trade veya kısa vadeli alım satım stratejilerini uygulayarak hızlı ve küçük kazançlardan ziyade, borsaya yatırım yaparak uzun vadeli karlar elde etmeyi amaçlar.

Wyckoff yöntemi, hisse senedi seçimi ve alım yeri için dört aşamalı bir yaklaşım: Birikim, Yükseliş Trendi (veya Talebin Arzdan büyük olduğu evre), Dağıtım ve Düşüş Trendi (veya Arzın Talepten büyük olduğu evre). Bu evreleri Wyckoff geliştirdiği birikim ve dağıtım şemalarında ilüstre etti.



Grafik şemasını daha iyi anlamanız için gerekli açıklamalar:

AR - Automatic rally/reaction (otomatik ralli/tepki)
LPS - Last point of Support, Demand (Desteğin son noktası, Talep)
PS - Preliminary support, Demand (Ön destek, Talep)
SOS - Sign of strength (Güç işareti)
ST - Secondary test (Retest)
SC - Selling Climax (Aşırı satış)

Yükseliş trendi:



İlk fazda satış baskısı azalır, düşüş trendi yavaşlamaya başlar ve işlem hacminde artışlar görülür. En büyük satışların gerçekleştiği dip nokta olan SC noktasından sonra alıcılar devreye girmeye başlar ve AR evresi ile sonuçlanır. Daha sonra retest yaşanır ve fiyay geneled SC bölgesine kadar geriler.

Birikim en çok ikinci fazda gerçekleşir. Bu aşamada hem destek hem de direnç seviyeleri defalarca test edilir. Üçüncü evre yükseliş trendinden önce son çıkış. Bunu anlamanın püf noktası: yüksek dip noktaları. Bu fazda oluşan dipler bir önceki fazdan daha yüksek seviyelerde. Dördünce faz artık yükseliş trendine giriş olarak kabul edilir. Direnç seviyeleri tek tek kırılır ve destek seviyelerine dönüşür.

Beşinci faz, yükseliş trendinin inkar edilemeyeceği nefessiz yükselişlerin yaşandığı ve piyasanın tümden yemyeşil yandığı zamanlardır.

Aynı fazlar düşüş trendi için de geçerli ve aynı şekilde uygulanır.



Bu yöntemin mantığını biraz daha derinlemesine anladığınızı umuyoruz ve yayınladığınız fikirlerde nasıl kullandığınızı görmek için sabırsızlanıyoruz. Bu paylaşımı beğenir be yorumlarda belirtirseniz bir paylaşımlar serisi haline getirip size Wyckoff ile ilgili daha fazla bilgi aktarmaya çalışrız.

Okuduğunuz için teşekkürler!
Sevgiler, TradingView Ekibi 💖
Commenti
alaattin36
bunu grafik üzerinde kullanabilyormuyuz göstergeler bölümde ben bulamadım yardımcı olurmusunuz be yeni kullanmaya başladım
lidjajahollari
@alaattin36, yok, bu bir çizim aracı değil :)
BossV_Paradoks
@alaattin36, Şekle göre kendiniz çiziyorsunuz, benim gümüş ve altın ons için çizdiklerim gibi
Soykanilhan
👍
FXTDPR
Dağıtım ve Birikim olmak üzre çok kullandığım bir şemadır anlatım çok başarılı tebrikler
BossV_Paradoks
Benim geçen yıl gümüş onsta çizdiğim çalışmıştı mesela

Bir de altın onsta çizmiştim bakalım çalışacak mı bu da şimdilik iyi gidiyor Wyckoff 2 Top analizi:
remember3306
Teşekkürler...
aylincerkezatli
teşekkür ederiz eğitim tadında olmuş,devamını bekleriz
Alaiye
bir sistem anca bukadar yalın anlatılabilir harikasınz
erkutsahin74443
bu yöntemi öğrenmek isterim
Altro