Trendyol yurtdışı gelirleri %30-35'e ulaştığında dual listing halka arz hedefliyor, yurtdışında şirket alımı planlıyor-Grup Başkanı Çetin
- Trendyol halka arzı 2023'ten itibaren olabilir
- Halka arz İstanbul'un yanı sıra Londra veya New York olabilir
- Yurtdışında $500 mln ile $6 mlyr değerleme ile şirket bakıyor
- Büyüyecek alan netleşince yeni yatırım turu olabilir
E-ticaret platformu Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ciroda mevcut %5 seviyesinde olan yurtdışı gelirlerin payı %30-35 aralığına çıktığında halka arz hedeflediklerini, bunu Türkiye ve başka bir ülkede dual listing olarak yapmayı planladıklarını söyledi.
Çetin, yurtdışında satın alma yapmak için 500 milyon dolardan 6-7 milyar dolara kadar değerleme bandında çeşitli şirketleri incelediklerini ifade etti.
Çetin dün akşam Ankara'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Halka arza ilişkin tabi ki planlarımız var. Ancak halka arz öncesinde ciroda şu anda %5 seviyesinde olan yurtdışı gelirlerinin %30-35 seviyesine çıktığını görmek istiyoruz" dedi.
Trendyol'un e-ihracat olarak nitelediği yurtdışı cirosu geçen yıl 265 milyon dolar olurken, 2023 yılında 1 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor.
İfade ettiği yurtdışı gelir oranına 2024 veya 2025 yılında ulaşacaklarını tahmin ettiklerini belirten Çetin, "Ancak bunu önümüzdeki yıla çekmek için ciddi çaba sarf ediyoruz. Halka arz için dual listing yöntemini kullanacağız. Bir tarafı Türkiye diğer taraf için ise Londra ya da New York borsalarından biri olacaktır" dedi.
Çetin iki borsa arasında teknoloji şirketlerindeki halka arzlara bakıldığında New York'un öne çıktığını belirtti.
Trendyol, geçen yıl Ağustos ayında 16.5 milyar dolar değerleme ile 1.5 milyar dolar yeni yatırım almış ve bu değerleme ile decacorn, yani 10 milyar dolar değerleme eşiğini geçmiş ilk yeni kurulan ve hızlı büyüyen Türk şirketi olmuştu.
"Teknolojik altyapı ve lojistik yatırımlarımız hızlanacak" diyen Çetin bu alana beş yılda 5 milyar dolar yatırım yapacaklarını söyledi.
YURTDIŞINDA SATIN ALMA YAPILACAK
Yurtdışında "ciddi büyük satın alma yapabiliriz" diyen Çetin irili ufaklı birçok şirketin şimdiden kapılarını çaldıklarını söyledi.
Sadece yurtdışından olmak üzere satın almak için geniş bir değer aralığında şirketlere baktıklarını ifade eden Çetin "500 milyon dolarlık şirkete de bakıyoruz 6-7 milyar değerlemeye ulaşan şirket de var aralarında" dedi.
Çetin'in açıklamasına göre Trendyol'un satın alma için baktığı pazarlar arasında Ortadoğu, Orta Asya Türki cumhuriyetleri ve Avrupa yer alıyor.
Çinli e-ticaret platformu Alibaba'nın BABA %70 oranında ortak olduğu Trendyol'un kontrol hakkını da bulunduran (altın) hisselerinin %20'si kurucularda.
Kalan yatırımcılar arasında General Atlantic, Japonya merkezli SoftBank Vision Fund 2, Berlin merkezli Princeville Capital, ABU Dhabi'nin ulusal varlık fonu ADQ ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) yer alıyor ve bunların toplam payı ise %10 düzeyinde.
Çetin yeni yatırım turu planlayıp planlamadıklarına yönelik bir soruya, "Hem mevcut ortaklarımızdan hisse artırmak isteyen var hem de yeni yatırımcı olarak bize katılmak isteyen var ancak bunun için bizim de bu yeni yatırımı yönlendirecek yeri netleştirmiş olmamız gerekiyor" yanıtını verdi.