Kriptoda Döngüler ve Benzerlik / Döngüleri Anlamak !

Aggiornato
-Gerçekten piyasalarda döngüler var mı?

-Döngü sadece borsada mı yoksa hayatın her alanında mı?

-Döngüleri anlamak ne işimize yarıyor?

-Peki Nasıl hep artıyor? yoksa hep artmıyor mu?

-Sürekli artıyorsa neden çoğunluk kaybediyor?

-Benzerlik var mı? Hep benzemek zorunda mı?

-Anlamlı dokuları nasıl fark ederiz? Döngüler ile anlamsız benzerlikleri birbirinden nasıl ayıracağız?

-Altoinler uzun vadeli mi yoksa dönemsel midir?

-Ama bu sefer farklı olabilir mi?


BTC/USD 2M Uzun Dönem Trend Analizi


Döngüler ve benzerlikler aslında hayatın her alanında var. Canlılarda, cansız varlıklarda, radyoaktif elementlerde, gezegenimizde, evrende, kullandığımız cihazlarda, ürünlerde, tarihte, sporda ve bizi ilgilendiren kısım- piyasalarda.

İnsanlar ve piyasalar var olduğu sürece bu döngüler hep devam edecektir. Eğer zaman geçse de insan davranışları benzerse, insan davranışların sonuçları da birbirine benzemelidir. Peki, grafiklerde aslında neleri görüyoruz. ‘’İnsan davranışlarının sonuçlarını’’
Döngüler içerisinde de Her zaman yeni kazananlar ve kaybedenler bulunacaktır.
Borsanın var olma amacı da budur. Son kaybedenlerin kazanması için, yeni son gelenlerin piyasaya giriş yapması gerekir. (yeni döngü)


KRİPTODA BOĞA-AYI-AKÜMÜLASYON DÖNEMLERİ-BORSANIN İÇ DİNAMİKLERİ


'' Ama bu sefer farklı lafı'' her dönem bir sürü insan tarafından söylenmiştir. Ve hep de başarısız olmuştur. Ama bu cümle kalabalıklar tarafından söyleniyorsa, orada durup bir düşünmek gerekir.
Bunu, uzun süre piyasalarda tecrübe sahibi olan kişiler gayet iyi bilir. Her dönem kendi özel koşullarını yaratır. Evet bazen farklı şeyler de yaşanır. Ama sonuç hiç değişmemiştir. Market bir noktada düşüşünü bitirir ve yeni döngüsüne başlar.

Yeni yükselişlerle birlikte o kötü haberler hemen unutulur. Kaybeden kaybeder ve piyasa yolunda devam eder. Finansal piyasalarda 2 yıl kısa bir süredir. Hele kripto harici mecralarda çok çok kısa bir süredir.

TRADE mi HODL mı ? ( Kripto Özelinde) Geniş Değerlendirme


Kriptoda döngüler genel piyasalara göre daha hızlı gerçekleşmektedir. Klasik borsalarda, emtiada, kurlarda eskiden neredeyse bir insan ömrüne yayılan döngüler, artık günümüzde hayatın hızı, teknolojinin etkisi ve yatırımcı sayısının artması ile daha kısa sürelere inmiştir.
Kriptoda hızın ayrıca bir nedeni, piyasanın 7/24 ve 365 gün işlem yapılabilir olmasıdır. Bir yıl içerisinde kriptoda diğer piyasalara göre daha çok işlem daha çok hareket görürüz.

Kripto piyasası, yeni dünyanın hızına (teknoloji-moda- eskime-tüketim hızı vs ) en uygun ve çağın hızını yansıtan piyasasıdır. Hızlı teknoloji, hızlı moda, hızlı iletişim, hızlı insan ilişkileri, hızlı üretim-tüketim; ve tabi ki de hızlı PİYASA.

Hayatın her anlamında hızın artması elbette ki piyasaları da etkileyecekti. Bunun iyi ve kötü yanları var; çok hızlı kayıp ve çok kısa sürede kazanç.

Kripto Piyasasında Market Psikolojisi #btc


Hızlı kayıpların ve kazançların sebepleri:

a-) İçinde olduğumuz piyasanın regüle (kural-yasa) olmayışı,
b-) Teknolojisinin çok yeni olması, teknolojik kısmının dünya genelini düşünürsek sadece belli bir kesim tarafından anlaşılıyor olması, yine dünya geneli için konuşursak; +
çok azınlık bir grubun sadece kendi analizleriyle doğruyu-yanlışı ayırabilecek kabiliyette olması, c-) Sadece bir telefonla; sınıf, cinsiyet, yaş fark etmeksizin herkes tarafından (genç, yaşlı, zengin, fakir, eğitimli, eğitimsiz, kadın, erkek vs) çok basit şekilde işlem yapılması

Yukarıdakilerle ne demek istiyorum?

a-) Denetleyici, düzenleyici kuralların olmayışı; Bu piyasada yatırımcıyı koruyan herhangi bir düzenleme yok. Yani paramız şu an itibariyle herhangi bir devlet-kurum tarafından koruma ya da sigorta altında değil

Bildiğiniz gibi herhangi bir kural olmayınca ve işin içinde büyük ve kolay paralar olunca, kötü niyetli insanlar hemen burada bitiveriyor. Token çıkarmanın kolay olması, token oluşturup satmanın, pazarlamanın, reklamını yaptırmanın herhangi bir kurala tabii olmaması

Borsalarda hisse sayısının sınırlı olması ve halka arz olmak için çok fazla kural olması (kriptoya göre=) ) Yani neredeyse her dakika coin çıkması. Borsaların vergi cenneti ülkelerde kolayca açılabilmesi,

Merkeziyetsiz borsalar veya shitcoin borsalarında coin listelemenin kolay (düşük maliyetli) olması. Herhangi bir karşılık göstermeden sıfırdan varlık yaratır gibi token çıkarıp satmanın kolay olması ve boğa dönemlerde satmanın çok kolay olması,
Sosyal Medya üzerinde Shitcoinleri pazarlamanın ve manipülasyonu yapmanın herhangi bir cezasının olmaması. Dünyanın risk algısı en yüksek piyasası olduğundan, yatırımcılar tarafından rug-pull’un normal karşılanması.

Tecrübeli kötü niyetli kişiler tarafından düşük bir maliyetle, kısa sürede büyük vurgun yapılabilmesi. (Daha önceden örneklerini çok gördüğümüz boğada 50.000$ maliyet ile 4-5m USD vurulup kaçılması – reklam, shilleme vs).

b-) Yetersiz kişilerin her şeye inanması ve bilmeden öğrenmeden doğrudan işleme girmeleri. (hacim oluşturmaları) (küçük para-çok işlem) Tecrübeli yatırımcıların daha çok bilgi ve analiz ile daha az işlem yapmaları (büyük para-az işlem),
Aksine yetersiz veya yeni yatırımcının ani kararlarla, hisleriyle daha çok işlem alması, ‘’Daha çok işlem daha çok para algısı’’, inanları daha çok işleme iten borsa reklamları (borsa= komisyon geliri)


BTC/USD 1week 1-2-3 cycle model


Altoinler uzun vadeli mi yoksa dönemsel midir?

Kaba bir tabirle: Bir Altcoin ne kadar shitcoinse o kadar dönemseldir (yani trend boyunca kazan ve trend bitince kaçtır) AltCoin ne kadar kaliteli ve kendini kanıtlamışsa ve bir problemi çözüyorsa o kadar uzun vadelidir.

Ne demek istediğimi anlamak için Altcoin/btc paritelerine bakabilirsiniz. Çok az Altcoin btc ye karşı sürdürülebilir artış gösterebilmiştir ve sadece belli dönemde bunu yapabilmiştir.

Kripto piyasası hep büyümek zorunda mı ?

Çok sert regülasyonlar yada yasaklar gelmediği sürece kâğıt paralar karşısında ''Evet''. usd, eur veya TL olsun fark etmiyor.


Döngülerin içeriği:
Kısaca: 3 dönem Zirveden düşüş> akümülasyon> yükseliş
Dip seviye taban oluşumu, testere bölgesi, ön yükseliş, disbelief, agresif ralli.
Sonrasında; gelecek günlerin kendi koşullarına göre döngünün tekrarı.
Döngüler bir birbirini izlese de her döngü kendi içerisinde birbirinden farklıdır.

Yani düşüş-akümülasyon-yükseliş dönemleri farklı uzunlukta olabilir. Dönemin koşullarına göre çok uzun süren bir yükseliş trendi yaşanmış olabilir. Bunu çok uzun ve sert bir düzeltme izleyebilir. Zayıf bir trend sonunda düşüş dönemi kısa da sürebilir. Detaylarını grafikler üzerinde inceleyeceğiz.

Akümülasyon dönemine girdiğimizde, fiyat dip oluşumunu gerçekleştirmiştir ve büyük oyuncular (sermaye, balina, zenginler, masonlar, dünyayı yöneten 7 aile ne dersen de:) ) tarafından; zirvede satılan ürünler yeniden düşük maliyetle toplanmaya başlamıştır. Bu süreç döneme göre uzun veya kısa sürebilir. (chainlink incele)
Piyasalar bazen V shape ile (hızlı düşüş-hızlı tepki) (covid dönemi) çabucak toparlayabilir. Bazen de dip bölgede belirli dar fiyat aralığında testere görürüz. (Btc 2015-2016) Amaç fiyatı yükseltmeden ve belli etmeden mal toplamak istenmesidir.

Bitcoin “Does history repeat itself or not?”


Peki döngüyü anladık, döngünün neresindeyiz?

Anlamak için hangi pariteler?

Altcoin Sezonu Ne zaman Gelecek, Bunu nereden anlıyoruz ?


Btc/usd
ETH/usd total,
total2, total3 ve others
major altcoinler
dxy
vix
sp500, nasdaq, nikkei225,
Altcoin Index



Doge üzerinden döngüyü anlamak?


DOGE/USD 1W DÖNGÜ


Dogecoin Aralık 2013'te piyasaya çıktı. Bu yılın aralık ayında 10 yıllık bir geçmişe sahip olacak. Kripto piyasası için epeyce uzunca bir süre.
Doge’nin bu 10 yıl içerisinde 3 farklı döngüsüne şahit olduk.

1. Trend > Zirve noktadan- en düşük noktasına düşmesi tam 476 sürmüş. Daha sonra bu noktadan yükselerek (yeni dip oluşturmayarak) akümüle olmuş. Bu iniş çıkışlı süreç 2017 Şubat ayına kadar sürmüş. Burada daha sonraları bu şekilde adlandıracağımız “doge tarzı yükseliş” evresine geçiliyor. Bu yükselişin başladı bölgede 100 haftalık hareketli ortalamadan (100w sma) destek alıyor ve hareket başlıyor.
Level 1: zirve bölgesi
Level 2: Ara geçiş hattı (Önemli destek-dirençler bulunuyor)
Level 3: Dip ve Akümülasyon çanağı

2. Trend > 2017 Şubatta başlayan yükseliş 2 aşalı olacak şekilde 2018 Ocak ayına kadar sürüyor. 3 seviyeli yapı burada da karşımıza çıkıyor. Zirve noktadan- en düşük seviyeye kadar olan düşüş tam 798 gün sürüyor. Trendin yukarı kırılımı ise 910 sürüyor. Burada da bölgede 100 haftalık hareketli ortalamadan (100w sma) destek alıyor ve agresif hareket başlıyor. 2021 Mayıs ayına kadar olan yükseliş yine 2 aşamalı gerçekleşiyor diyebiliriz.

3. Trend > Tüm piyasayla birlikte 2021 Mayısta Doge’de de trend düşüş yönüne geçiyor. Doge de bu trend içerisinde şu ana kadar gördüğümüz en düşük seviye 0.05$ . 2021 Mayıs zirvesinden bugüne 833 gün geçti. 100 haftalık ortalamanın altınayız ve ortalama şu an 0.11 $ seviyesinde.

DOGE/USD ve BTC ///  Döngü Analizi


Dogecoin’in bu döngü grafiğinde önemli olan unsurlar;
3 seviyeli yapı
Zirveden> trend kırılımına kadar geçen süreler
100 haftalık hareketli ortalamaya göre konum
Trend kırılımından sonra başlayan 2 aşamalı agresif yükseliş hareketleri.
Doge üzerinden anlatmak; hem anlatan için hem de okuyan için kolay. Döngüyü net bir şekilde gösteriyor. Birden fazla doge grafiği hazırladım, inceleyebilirsiniz.


DOGE/USD cycles 2014-2023 #dogecoin





Benzerlik var mı? varsa hep benzemek zorunda mı?

Benzerlikleri yakalamak ve anlamlı şekilde kullanabilmek


Benzerlik her zaman her üründe olmak zorunda değildir. Çok farklı senaryolarla farklı hareketler gerçekleşmiş olabilir. Önemli olan matematiksel olarak anlamlı benzerliği bulup, işimize yarayacak şekilde sonuçlar çıkarabilmektir.

Benzerlik, uzaktan bakıldığında sadece şeklin benzemesi değildir.
Birçok yönüyle teyit edilmelidir ve zamansal olarak da oranlı olmalıdır.
Rsi, hareketli ortalamalar gibi önemli indikatörlerle de sağlanabiliyor olması gerekmektedir.
Nasıl teknik analiz sadece 2 çizgiden ibaret değilse benzerlikte şeklin benzemesi değildir.

Şu da unutulmamalıdır. Döngüler ve benzerlikler daha çok uzun vadeli grafikler üzerinde anlamlıdır.


Siacoin

Siacoin/usd (SC) 2015-2023 Döngü Analizi


digibyte

Digibyte / DGB 2014-2023 Döngü Analizi


verge

XVG/USD (VERGE) DÖNGÜ ANALİZİ


xrp
XRP/BTC 10 YILLIK DÖNEM ANALİZİ


Kendi içlerinde ne kadar benzerlikler barındırıyorlar değil mi? Farklı bir ürün bile değil, benzediği şey sadece kendi geçmişleri. Yani benzer hareketi nasıl da yedirmişler bize?



Nota
BTC vs DOGE vs LTC vs XRP
Nota
XRP // LTC // DOGE

XRP // LTC // DOGE
Nota
BTC vs. LTC vs. DOGE

BTC vs. LTC vs. DOGE
BTCUSDkriptoKRIPTOPARATrend Analysis

Anche su:

Declinazione di responsabilità