BİST 100 Ana Dirençte, Davos Başlıyor. Yeni Haftanın Gündemi

BİST 100 Ana Direncinde
Yaşanan son yükselişle birlikte 95.500-96.500 aralığında bulunan konsolide kanalının üst bandını da kıran endekste, 500 günlük ortalamanın ve geçtiğimiz yıl haziran ayından sonra gördüğümüz zirve seviyelerin bulunduğu 100 bin civarı hedef konumda. 121bin zirvesi ile 84bin dibi arasında çektiğimiz Fibonacci düzeltme seviyelerine göre %38,2 dilimine denk gelen ~98.700 ana direnç konumunda. Bu hafta endekste bu seviye takip edilecek. Endeksin geçtiğimiz haftaki sert yükselişin ardından bu seviyeye yakın yerlerde kısa vadeli de olsa direnç oluşumu dikkat çekebilir. Olası geri çekilmelerde ise ilk güçlü desteğimiz 96.500’de. Bu seviyenin altında olacak kapanışlar alım iştahının zayıflaması şeklinde değerlendirilebilir. Bu nedenle bu seviye üzerinde kalındığı sürece aşağı yönlü pozisyonların riski yüksekken, bu seviye altında durum terse dönecektir. 

Haftanın Ekononik Takvimi

Resim için; https://i.hizliresim.com/QL74JA.png

Ocak ayının 3 haftasına başlarken oldukça yoğun bir akış karşımıza çıkıyor. Hem siyasi hem ekonomi hem de global sorunların ele alındığı Davos Zirvesi 22-25 Ocak tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşecek. ABD bu toplantıda hükümetin kısmen kapalı olması nedeniyle yer almayacak. Davos’ta yer alan konular ve konuşulan konular tüm hafta ve yılın önemli  bir kısmında yankılanmaya devam edecek. Haftanın önemli ekonomi başlıklarında Çin’in 4.çeyrek GSYH’ı,  Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararları öne çıkıyor. Siyasi başlıklarında ise 21 Ocak Pazartesi günü Parlamentoda güven oyu alan İngiltere Başbakanı May’in Brexit konusunda hazırlayacağı B Planını tekrardan parlamentoya sunması bekleniyor.  Ekonomik ve siyasi gelişmelerin yoğun olduğu bir hafta bizleri bekliyor.

Türkiye

Bu hafta Türkiye’de ekonomi gündemi yoğun değil. İlk ekonomik ver 23 Ocak Çarşamba günü açıklanıyor. Ocak ayı tüketici güveni ile başlayan takvim gününde TCMB’nin geçen hafta gerçekleşen PPK toplantı özeti de bulunuyor. 2018 yılını 58,2 ile kapatan tüketici güveni dip seviyelerini görmüştü. Yeni yıla nasıl başlayacağı merak edilen güven endeksi anket yöntemine dayanıyor. Diğer tarafta ise geçen hafta toplantı gerçekleştiren ve faiz-faiz metninde herhangi bir değişikliğe gitmeyen TCMB, Para Politikası Kurulu toplantı özetini yayımlayacak. Enflasyon başta olmak üzere diğer ekonomik aktivitelerin Kurul gözünden değerlendirildiği bu tutanak ileriki vadede gerçekleşecek toplantılara da ışık tutabilir. Haftanın diğer bir yerel gelişmesi ise 25 Ocak Cuma günü açıklanacak olan imalat güveni ve kapasite kullanım oranı olacak.

Avrupa

Haftanın en önemli Avrupa gündemi pazartesi günü Parlamentoda güven oyu alan İngiltere Başbakanı May’in Brexit konusunda hazırlayacağı B Planını tekrardan parlamentoya sunması olacak. Daha öncesinde önerinin reddedilmesi durumunda May’in hamle süresinin kısaltılması nedeniyle May’in pazartesi yeni bir plan sunması gerekiyor. Ancak May’in çalışma ekibi tarafından ikinci bir referandum kesin ağızdan yalanlandı.

Bu hafta Euro Bölgesinde veri akışı önemli. 22 Ocak Salı günü Bölge genelinde ZEW anketleri açıklanacak. 23 Ocak Çarşamba günü Euro Bölgesi tüketici güvenin ardından 24 Ocak Perşembe günü ise imalat ve hizmet PMI rakamları ile ECB’nin faiz kararı açıklanacak. Bölgede bir süredir ekonomik aktivitelerde yavaşlamanın olduğu konuşuluyor. Geçen hafta da Draghi’nin yapmış olduğu açıklamalarda yavaşlama vurgusu yapılmış ve Euro açıklamalar sonrası zayıflamıştı. Euro Bölgesine ait açıklanacak hizmet ve imalat PMI rakamları bu nedenle önemli olacak. Saat 15:45’te ECB’nin faiz kararı açıklanacak. Yüzde 0 olan politika faizinde artış beklenmiyor fakat 2019 yılında ECB’den faiz hamlesi bekleniyor. Dolayısıyla banka faizleri artırım yönünde aksiyon almayacak olsa bile metinde yer alacak sözlü yönlendirmeler önemli olacak. 25 Ocak Cuma günü Bölgenin lokomotif ülkesi Almanya’nın IFO anketleri yayımlanacak. Fiyatlamalarda önemli yer tutması beklenmiyor.

ABD

Yeni haftanın ilk gününde ABD Martin Luther King Jr. Günü nedeniyle resmi tatilde olacak. ABD’de federal hükümet yaklaşık bir aydır kısmen kapalı. Bu sebeple bazı verilerin açıklanamadığı hatta Trump dahil ekibinin Davos’a gidemediğini biliyoruz. Tatil ertesi 22 Ocak Salı günü mevcut konut satışları günün tek ABD verisi olacak. 24 Ocak günü imalat ve hizmet PMI rakamları takip edilecek. 2019 yılında ABD’de resesyon endişeleri yaşanırken, ekonomik aktivitelere yönelik veriler de önemle izleniyor. ABD’de verim eğrisinin yataytlaşması ile resesyon beklentilerindeki artış şimdilik ekonomik veriler tarafından doğrulanmıyor.  İşsizlikteki düşü ve PMI rakamlarındaki ivme bu korkuları şimdilik bertaraf ediyor. 25 Ocak Cuma günü açıklanacak dayanıklı tüketim malları siparişleri fiyatlamalar açısından önemli olabilir. Aralık ayında siparişlerin %2,3 artması bekleniyor.

Asya

21-25 Ocak haftasını Çin’in 4.çeyrek büyüme rakamları ile açıyoruz. Ticaret anlaşmazlıklarının hat safhaya eriştiği 4.çeyrekte Çin 28 yılın en düşük büyümesini kaydetti. Çin 4.çeyrekte %6,4 büyüdü. Bu rakam önceki çeyrekte %6,5 düzeyindeydi. Borsalardaki seyir Çin’in büyüme rakamlarına oldukça hassas durumda. 23 Ocak Çarşamba günü BoJ’un faiz kararı açıklanacak. Banka yetkililerinden gelen son açıklamalarda genişlemeci politikalardan çıkılmayacağı hatta yeni alanlar yaratılmaya çalışıldığı söylenmişti. Bu nedenle BoJ’dan herhangi bir hamle beklememekle birlikte genişleyici politikalarını çeşitlendirebilirler. 25 Ocak Cuma günü de Japonya’Nın TÜFE verileri açıklanacak.

ajandaBeyond Technical Analysisbist100endekstakvimTrend AnalysisXU100

Anche su:

Declinazione di responsabilità