🎯Bilmeyenler için "DXY nedir?" sorunun yanıtı: ABD Dolar Endeksi, doların bir dizi önemli para birimi karşısındaki gücünü baz alır. DXY ilk olarak 1973'te ABD Federal Rezervi tarafından ABD dolarının küresel para birimlerine karşı dış ticaret ağırlıklı ortalama değerini sağlamak için geliştirilmiştir. ABD Doları, diğer para birimlerine kıyasla "güç" (değer) kazandığında ABD Doları Endeksi yükselir. Endeksi hesaplamak için aşağıdaki altı para birimi kullanılır Euro (EUR) %57.6 ağırlık, Japon Yeni (JPY) %13.6 ağırlık, Sterlin (GBP) %11,9 ağırlık, Kanada doları (CAD) %9,1 ağırlık, İsveç kronu (SEK) %4,2 ağırlık ,İsviçre frangı (CHF) %3,6 ağırlık. 🎯DXY için daha önce de "Piyasanın Abisi" demiştim ve günün sonunda o istemedikçe bir markette ne hacim olabilir ne de yeni fırsatlar doğabilir, gördük. 🎯17 Mart 2022'de gelen ilk faiz artışı (0,25 puan) ile birlikte (ki piyasa bunu çok çok önceden fiyatladı. Bkz #Bitcoin "Kasım 2021" ya da ONS Altın "7 Mart 2022") başlayan süreçte FED %0,25 olan piyasa faizini sırasıyla 7 toplantıda --> ⬆️ 25, 50, 75, 75, 75, 75 ve son olarak 14 Aralıkta 50 baz puan arttırarak %4,50'ye taşıdı. Aşağıda yer alan görselde daha detaylı inceleyebilirsiniz.
🎯Yukarıdaki grafikte gördüğümüz üzere 2001 krizinin ardından hızla kuvvet kaybeden DXY, 2008 krizinde (FED dersini doğru çalışmış) dip yapmış ve ardından ivmeli bir hareketle yukarı yönlü devam ederek diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya başlamıştır. 2018'de yaşanan mini krizin ardından DXY'nin bir süre güç kaybettiğini görüyoruz ancak yaklaşık 2 yıl içinde kayıplarını geri alıyor ve 2020'de yaşanan COVID krizi ile bir kez daha DXY'nin güç kaybettiğini ve ABD'nin trilyonlarca dolar etrafa para saçtığını görüyoruz. Trump amcamızı özlemlerle anarken, Biden adlı zırva ise oy kaygıları eşliğinde ilginç hareketler yaptı ve günün sonunda ABD enflasyonunun onlarca yıl sonra %9'un üzerine çıktığını gördük. Sözde rezerv para biri olan USD'de bu denli bir enflasyon olması çığ gibi büyüyerek tüm dünyaya tesir etti. Bu denli yüksek enflasyona karşı ise FED çok geç de olsa ciddi (sorgulanması gerekir) kararlar alarak yıllar sonra ilk kez 75 baz puanlık 4 faiz artışına gitti.
ABD'de Faizinden banane der dediğinizi duyar gibiyim, ABD faizlerinin artması sadece ulusal değil (ABD için) küresel bir olaydır!
🎯FED faizleri ile piyasadaki risk iştahı çok ciddi şekilde negatif korelasyona sahip. FED faiz arttırdıkça risk ürünlerine olan talep azaldı ve güçlü işlem hacmine sahip oyuncular risk ürünlerinden çıkıp, faize kaçtı. 🎯FED faizleri bu hızla arttırınca bizim piyasa yapıcıları olarak adlandırdığımız (market maker) ciddi işlem hacmine sahip kurumlar, şahıslar gitti faize park etti. 🎯Piyasadaki risk iştahı öyle düştü ki #BTC gibi günlük 7000 USD hareketi olan bir ürün tabiri caizse stabil coinlerden daha stabil hale geldi. 🎯FED faiz artışları ile birlikte son yıllarda #bist100'den en ciddi yabancı yatırımcı çıkışlarına şahit olduk (iç dinamikleri dikkate almadan bakalım şimdilik). 🎯Özetle FED faiz arttırınca ne emtia kaldı ne borsa (bist100 kendi içinde özel sebeplerle ralli yaptı). Buna bir örnek daha vermek gerekirse #sp500 ocak 2022'de 4800 puanda işlem görürken bundan sadece 10 ay sonra 3500 puanlarda işlem görmeye başladı.
🎯Siz değerli okurlarıma, 2023'de öncelikle sağlıklı, mutlu ve bol kazançlı bir yıl diliyorum. 🎯2023'de alanında uzman FED analistleri FED'in faizleri %5,1'e çıkarmasını ön görüyorlar. 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 1,2'den yüzde 0,5 seviyesine çekildi. 🎯PCE Enflasyon beklentileri ise : *2023 --> 3,1 *2024 --> 2,5 *2025 --> 2,1 🎯Faiz artışlarının arından ise piyasada resesyon tehlikesi devam ediyor, istihdam verileri bu süreçte çok önemli. ABD tarafında 2022 için işsizlik oranı %3,7 ancak 2023 içinse %4,6 olması bekleniyor. İşten çıkarmaların hız kazanması resesyon riskini arttırıyor. 🎯ABD'deki işsizlik verisi yine "beni ne ilgilendirir" diyebilirsiniz ancak küreselde bu veriler ile piyasadaki risk iştahı arasında yine negatif yönlü bir korelasyon söz konusu. İşsizlik arttıkça risk iştahının bir nebze de olsa azaldığını görmek mümkün (risk iştahı için tek bir veriyle konuşmak çok da doğru değil ama bu da bir etken). 🎯Evet, şimdi derin bir nefes al dostum. Arkana yaslan! Yukarıdaki verileri özümse. Tüm verilere baktığında alım gücünü korumak adına şu an yapılabilecek en güzel şeyler enflasyonu yenebilecek bir yatırım aracı bulmak (tabi köşede ihtiyacın olmayan tonla nakit paran varsa). 🎯ABD devlet tahvillerine paranı yatırmak şu riskli dönemde en güzel şey gibi görünebilir FAKAT artık risk iştahı açılmak üzere 2023 yılında çok yüksek hacimli işlemler olmasını beklemiyorum. Ancak EURUSD tarafında EUR lehine hareketlerin devam etmesini, 🎯XAUUSD tarafında yukarıdaki verileri ele alırsak yine pozitif yönlü bir hareketi 🎯Genel olarak ise 2023 yılının "EMTIA" özelinde daha pozitif ilerlemesini bekliyorum (WTI, Brent, Gümüş, Altın vb). 🎯Bist100 severler içinse yorumum şu olacak --> iç dinamikler şu an global dinamiklerden daha önemli veri akışını takip etmek gerek. Daha sonra bununla ilgili detaylı video gelecek. 🎯Benim gibi kripto severler içinse --> #BTC özelinde 33K civarına bir hareketi yılın ikinci yarısına yaklaşırken görebiliriz. #ETH ise global piyasalarda ONS ne ise kripto için odur. Tetiktir. ETH yakından takip edilmelidir. Biliyorum ki kripto analizlerine bir süredir ara verdim ve Bist100'e yüklendim. Ancak rüzgar neredeyse orada olmak ve yoğurdun kaymağının tadına bakmak lazım. 🎯Yukarıdaki verileri özetlersek "Piyasanın Abisinin" sahneyi yavaş yavaş gençlere bırakmasını bekliyorum. 🎯DXY --> Down, Others --> Up
Buraya kadar okuduysan eminim beğenmişsindir. O yüzden ekonomik okuryazarlık arttırma sevdasında girdiğim bu süreçte bu içeriği değer verdiklerine ulaştırabilirsen çok memnun kalırım. Bu kadar detaylı makaleyi en iyi ekonomi haber platfromlarında bulabilir misin bilmem ancak TradingView ailesi olarak buradayız! Bir sonraki içerikte görüşene kadar hoşça kalın!
Le informazioni ed i contenuti pubblicati non costituiscono in alcun modo una sollecitazione ad investire o ad operare nei mercati finanziari. Non sono inoltre fornite o supportate da TradingView. Maggiori dettagli nelle Condizioni d'uso.