Bu makalede uzun vadeli yatırım için gözüme kestirdiğim hisselerle ilgili temel ve teknik analiz bilgilerini nasıl edindiğimiz anlatacağım.
Biraz uzun olacak ama yatırımcı olmak isteyenlerin hayli faydalanacağı bir yazı olacaktır.
Temel Analiz
Adım 1-Önce temel analiz için kullandığım bir platformda KOZAL'ın performansına-rasyolarına ve son bilançosuna bakıyorum:
KOZAL Özet Bilanço Tablosu
Özet tabloya göre satış gelirleri 2022/3 e göre %16 artmış, ancak FAVÖK %58 azalmış. Demek ki satış maliyetleri hayli artmış durumda. Bunu da Gelir Tablosundaki ilgili yerde görüyoruz. Maliyetler bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 117 artmış.
Öz kaynak artışı olması olumlu.
Son 3 aylık çeyrek raporuna göre büyüme ve borç azaltma odaklı yönetim anlayışının ağır bastığı gözlemleniyor.
Hasılat ise 1Ç23’de 1,6 milyar TL olurken, aynı çeyrekte 45,8 bin ons satış ve 49,74 bin ons üretim seviyesine ulaşmış.
Satış hacmi geçen yıla göre azalmış ancak buna rağmen altın fiyatlarındaki yükseliş satış gelirlerini %16 büyütmüş.
KOZAL Karnesi
📍İşletme Sermayesi>0 📍Borçluluk<%50 📍Net Borç < 0 📍Dönen Varlıklar > Finansal Borç 📍Cari Oran > 1.5 📍Net Finansal Gider < (FAVÖK / 5) kalemlerinde durumu pozitif olan şirketin, büyüme karnesinde ise 6 rasyodan 4'ü geçer not almış durumda;
Karlılık kolonunda ise brüt kar ve FAVÖK marjları gol yemiş.
KOZAL Rasyo Analiz Tablosu
Temel rasyolarında (sektörel ve tarihsel FK, PD/DD FD/FAVÖK değerlerini göz önüne alırsak) piyasa ortalamalarına göre pahalı konumda görünüyor. Ancak cari, likidite, nakit ve kaldıraç oranları itibarıyla da finansal sağlığı iyi görünüyor. İstenen ortalamaların hayli üstündeler.
Hisse fiyatı bir önceki çeyrekte (2022/3) 6.18 ₺ iken 2023/3'te 17.81 ₺.ye erişmişti. Şimdiki fiyatı 26.62 ₺. %400'lük bir prim söz konusu. Alıp tutan yaşadı
Adım 2-Haber araştırması: Bunun için hem kuşlu hem de araştırma siteleri hem de KAP haberleri gayet yeterli bilgi sağlıyor:
📍KOZAL'ın devletin el koyduğu en büyük TMSF işletmelerinden olması ve bir türlü özelleştirememesi bana göre performansını hayli kısıtlıyor. Ne de olsa devlet kafası. Akın İpek ile olan mahkemelerden lehte sonuçlar çıksa da henüz satılması için önemli bir adım atılamadı. Sadece söylentiler var.
Mart ayında ellerindeki 48 gayrimenkulü de TMSF kararıyla KOZA-İpek holdinge sattılar, daha doğrusu satar gibi yaptılar. Sağ cepten sol cebe para transferi ile biraz daha satılabilir hale getirdiler şirketi.
Haberi şöyleydi: Koza Altın: Net defter değeri 106.237.894 TL olan 48 adet gayrimenkul, toplam 865.625.943,56 TL bedel üzerinden satışı gerçekleştirilmiş olup, satıştan elde edilen maddi duran varlık satış karı 760.010.794 TL'dir. Satıştan elde edilen maddi duran varlık satış karı 31.03.2023 tarihli bilançoya yansıyacaktır.
📍Bu ikinci çeyrekte doların roketlemesi ve bunun altın fiyatlarına da yansımasıyla gelir kaleminde güzel bir yükseliş bekliyorum. Bakalım maliyetleri kontrol altına alabilmişler mi?
📍Bu arada tam 5 yıl önce KOZAL hissesinden alıp, tüm elde ettiği temettü gelirleriyle de yine aynı hisseden alan biri, sadece 10 bin TL yatırımla şu an tam 144 bin TL elde edecekti. Yaklaşık 13.5 x yapmış güzel bir yatırım.
Adım 3-Hissenin takasına da bakıp temel analizi noktalarım: Takasta (bunu pek çok aracı kurum veya bankanın ilgili uygulamalarından bulabilirsiniz hiç olmadı direk kuşlu siteye girip #Kozal Takas yazın) kamu bankalarının hisseyi toplamış olduğunu görüyorum. TMSF'nin şirketle ilgili ciddi planları buradan da belli oluyor.
Son dönemde BAE ile yapılan anlaşmalar vs. şirketin araplara satışıyla ilgili epey bir tevatür ortaya çıkartıyor.
Bekleyip göreceğiz.
Teknik Analiz
Adım 1- Trend Analizi
İlk önce hangi kur üzerinden takip edeceksiniz karar vermelisiniz. Ben genellikle dolar üzerinden takip ederek daha gerçekçi bir değerlemeyle grafik analizi yapmayı uygun bulurum. Ayrıca borsamıza yatırım yapmayı planlayan yabancılar da dolar bazlı bakıp, dolar-TL kurunun kendilerince uygun yerinde girip bu şirketlerden tonla alıp yatacaklar.
Henüz şirketlerimiz enflasyon muhasebesine geçmedikleri için enflasyon indirgenmiş bilançoları ve buna bağlı hisse fiyatları ortaya çıkmıyor. Ama ülkemizin rezil gerçeği olan dolar karşısında paramızın güçsüzlüğünden ötürü, hisselerin TL bazında coşup dolar bazın hayli gerilediğini görebiliyorum. Bunu bizim yıllardır beklediğimiz yabancı yatırımcılarda böyle görüyor.
Yine de bu makalede hem TL hem dolar bazlı bakalım grafiklere.
📍Benim için trend esastır canlar. Trend çizgileri size çok şey söyler ve bazen fısıldar. Araca fısıldadıkları dönüm noktalarıdır. Dinlemesini öğrenirseniz harika bir trend sürücüsü olabilirsiniz.
Trend çizgileri ne kadar dikse o kadar kolay, ne kadar yataya yakınsa o kadar zor kırılma eğilimindedirler.
Bakın TL-Günlük grafikte bulabildiğim teyitli (yani fiyat trend çizgisine bir kaç kere değip dönmüş) çizgiler bunlar. Kırmızı direnç hattından bir kaç kere kopmayı denemiş ama başaramamış.
Alttan omuz verene turkuaz destek çizgileri, Ekim 2022'deki parabolik kopuştan sonra Aralık sonunda girdiği düzeltme sürecinde nerede durabileceğine dair bir ipucu veriyor bana. (Kesik çizgili) Oradan bulduğu destek ile yeniden bir yükseliş denemesi yapan fiyatımız yeni bir minör destek trendiyle Ocak başında beri gelen kırmızı direnç hattını kesiyor. (Kesti diyebilmek için birkaç gün bu hattın üzerinden kapanış yapmasını da bekliyorum.)
Adım 2- Ortalamalar-Fibo-İndikatörler
📍Trend yanında ortalamaları da açalım. EMA Hareketli Ortalamalar kullanıyorum. 14-20-50 ve 200 günlük üssel hareketli ortalamalarla fiyat hareketinin ilişkisine bakıyorum. Burada görünen tüm EMA HO.lar olması gerektiği gibi ard arda sıralanmış, fiyat hepsini keserek bir yükseliş sürecine girmiş.
Benim için en önemlisi EMA 200 kesişimidir. O da gördüğünüz gibi Mayıs ayında kısa bir süre altına inip yeniden üstüne çıkarak düzeltmesini tamamlıyor.
Burada beni endişelendiren yükseliş sırasında 2 tane gap bırakması. Bu gaplara normalde dönülüp buradaki likidite alınır ve alıcı-satıcı dengesi yeniden kurulur.
Ancak borsamızdaki yükselişte de endeks en az 6 gap bırakarak yükselmeye başladığı için bir süre buralara dönüş olmaması da mümkün. Yine de aklımızda olsun. Buralara dönerse maliyet yapılır.
📍Çok güvenmemekle birlikte bir de Fibonacci seviyelerine bir bakalım. Yükseliş trendinin başladığı en dip bölgeden zirveye bir Fibo hattı çekiyorum. Görüyorum ki fiyat Fibo 0.618 seviyesi kuralına riayet edip oradan bir dönüş yapmış. Demek ki alıcılar bu seviyeyi sabırla ve iştahla beklemişler. Şimdi buradan itibaren alıcıların borusu ötmeye başlamış. Gayet güzel.
📍Son olarak indikatörlere bakalım sonra da TL-haftalık grafiğe göz atalım:
En üstteki indikatör MacD bana diyor ki, orta vadeli yükseliş için tüm artlar OK. Gösterge pozitif bölgede, yeşil MacD hattı sinyal hattını yukarı kesip yeşil ışığı da yakmış. Henüz pivot hattından çok uzaklaşmamış da...Güzel haberler!
Peki RSI ne diyor? Negatif veya pozitif uyumsuzluk yok. Henüz çok şişmemiş ve stabil yükselişte. Bir süre daha böyle gidecektir.
En alttaki ADX trend göstergesi trendin orta kuvvette olduğunu gösteriyor. Şöyle 40'lı rakamlar olsaydı (mesela geçen yıl Ekim'deki gibi) yükselişin çok stabil ve iştahlı olacağını söyleyebilirdim.
Adım 3- Daha Uzun Periyotlara Bakış
📍Buyurun haftalık grafik: Uzun vadeli bulunduğu yeri ve gidişatı buradan daha net görebilirim. Genelde günlük ve haftalık bana yetiyor. Ama kimiz zaman da aylık bakıp ana trend kırılımlarını yakalayabiliyorum.
Kırmızı direnç hattı günlükteki gibi kırıldıktan sonra bir geri dönüş ve onay hareketi yapmış. Bu periyotta bu daha net görülüyor. Son eklediğim işaretli trend ne kadar dik görüyor musunuz? Buradan dönüş yapmış olsa da ileride bu destek kolaylıkla kırılacaktır.
Kesikli çizgiyle eklediğim ve bir direnç hattı olmasını beklediğim trend çizgisi de kolay kırılabilir çünkü açısı hayli dik.
Bir önceki zirvesi olan 32.5 TL.den %16 oranında uzakta. Burayı yoklar mı? Bekleyip göreceğiz.
Adım 4- Son Adım-Dolar Bazlı Haftalık Grafik
TradingView'da dolar bazlı bakmak istediğiniz kodu şöyle yazıyorsunuz: KOZAL/USDTRY
Bakalım bu grafik bize ne diyor?
📍Aralık ayındaki zirvesinden sonra hayli keskin bir düşüş trendine girmiş. TL grafikteki gibi daha geniş bir hareket yerine Mayıs ayına kadar çok dar bir takoz formasyonunda düşmüş durmuş. Fibo alanı bana potansiyel olarak duracağı yeri söylüyor. Tam da o bölgede bir sekivermiş trend desteğinden. Bakın burada tüm hareketi kapsayan sadece iki trend hattıyla olayı kendime özetleyebiliyorum.
📍Mayıs sonu oluşan gaplı trend kırılımının bir hafta sonra gereği yapılıyor ve o gap kapatılıyor. Düşüş kırmızı trend direncine kadar sürüyor. Şimdi uzamış olan tombiş yükseliş mumu bana daha güvenli bir trend olması ihtimalini fısıldıyor.
Tabi ki son 3 haftada doların yaptığı atakla fiyatlar hayli düşmüş durumda. Ancak burada her şey aslında olması gerektiği gibi. Laga luga yok 😉
Bu analize bir ilave yapmak gerekirse, düşüşlerdeki mum boylarının nasıl uzadığını da dikkatle inceleyip, buradaki hacimlere bakıp farklı çıkarımlar da yapabilirsiniz. Trendlerde uzayan-kısalan mumlar da çok şey anlatırlar. Bunu size bırakıyorum. 🎂
Eveeeet canlar, geldik analizin sonuna: KOZAL, analizlerim sonucunda biraz beklenip, en azından şu gaplar kapanınca alım yapılıp, artan dolar-altın fiyatlarına bağlı olarak 1-2 yıl tutulabilecek bir kağıt. Hele ki satış-özelleştirme haberi çıkarsa hikaye bambaşka bir hal alır.
Burada sizlerle epey bir bilgi paylaştım. Farklı stratejileri içeren farklı bakış açıları sunmaya çalıştım.
Bunları sizler de çalışıp anlayabilir, kendi yatırımlarız için istediğin her şeye, fon-emtia-kripto, uygulayabilirsiniz.
Lütfen başkalarından tüyo edinmeye harcadığınız zaman kadar da kendinizi eğitmeye harcayın.
Le informazioni ed i contenuti pubblicati non costituiscono in alcun modo una sollecitazione ad investire o ad operare nei mercati finanziari. Non sono inoltre fornite o supportate da TradingView. Maggiori dettagli nelle Condizioni d'uso.